/ Begravning / Ordna begravning / Blommor /

Blommor


Blommor och dekorationer har en betydelsefull roll vid en begravning. De bidrar till att skapa en varm känsla och ge vackra minnesbilder av en fin stund.
Vi ordnar gärna med blommorna som en naturlig del av vårt uppdrag. Vår begravningsrådgivare är normalt samma person som är med på begravningen.
Vi har stor erfarenhet av både begravningar och blomarrangemang.


Till vår hjälp har vi de florister vi samarbetar med. De är duktiga på att förverkliga en idé och återskapa en känsla. Om du vill, går det självklart att ta kontakt direkt med floristerna själv.

Det är vanligt att begravningsgäster blir hänvisade till oss på Götmars för att beställa blommorna. Fördelen med det är att våra begravningsrådgivare är väl insatta i hur det är tänkt kring hela begravningsarrangemanget och kan föreslå passande lösningar. 

Om du redan har en relation med en blomsterhandel så kanske det kan kännas bättre att göra beställningen där. Inga problem. Du är inte låst till att använda Götmars florister när det är vi som ordnar med begravningen.


Hur du väljer blommor

För att hitta rätt i valet av blommor är det bra att utgå från den avlidna. Finns det något särskilt tema som speglar hennes/hans liv: skog/natur, trädgård, favoritfärg eller favoritblomma? Med detta som utgångspunkt får du hjälp av våra begravningsrådgivare
att hitta en personlig inramning på blomarrangemanget. Vi kan visa exempel på kistdekorationer, kransar och arrangemang på bild som inspirationskälla. Det personliga kan vara kreativt och nytänkande men det kan även vara traditionellt. Ibland går det att hitta en röd tråd som kan följa med från annons, kistval och blommor till urna. Låt också våra duktiga florister vara med och påverka valet. De har kunskapen och vet vad som är fräscht och prisvärt för årstiden. Ju mer frihet floristen får (inom givna förutsättningar) desto roligare tycker hon/han att det är. Det märks också på resultatet.

Inspirationsbibliotek

I vårt bildspel ovan har vi samlat några bilder på olika typer av blomsterarrangemang. Vi hoppas du hittar någonting som inspirerar. Kom ihåg, det är bara fantasin som sätter gränser för hur man utformar en begravning.

Hur mycket blommor?

Hur man väljer att utsmycka på och omkring kistan varierar mycket. Tidigare fanns det oskrivna regler om att man bör ha en krans från vart och ett av barnen. I dag är det mycket friare. En del väljer ett mycket enkelt alternativ medan andra tycker det är viktigt med en vacker inramning. Här följer ett antal exempel på hur man kan tänka.

På första bilden ser vi exempel med enbart en kistdekoration. 


På bild nummer två har vi kompletterat med ett matchande arrangemang framför, vilket är ett vanligt upplägg. Dels är det fint med ett arrangemang som döljer bocken/katafalken som kistan står på och kistgaveln. Många gånger blir det arrangemanget försett med band med en hälsning och namnen på de närmaste.

På tredje bilden har vi valt att gå vidare med ytterligare arrangemang. Vanligast är att man arrangerar familjevis till exempel att maka/make har arrangemanget framför och de två barnen på vardera sidan. Ett annat alternativ är att tänka generationsvis att barnen har på ena sidan och barnbarnen på den andra. 


Vi rekommenderar att tänka på helheten kring kistan. Det är inte ovanligt att det också kommer mycket blommor från släkt, grannar och vänner. Dessa arrangemang placerar vi ut för en så vacker helhetsbild som möjligt efter förutsättningarna som finns i kyrkan. Det kan då vara bra att man tänkt till i förväg kring inramningen närmast kistan.


Vi hjälper dig gärna med detta och kom ihåg att det inte finns några rätt och fel. Det är du som bestämmer vad som passar och känns bäst.

Beställa blommor

www.floristverkstan.nu kan du titta närmare på olika typer av blomsterarrangemang, se priser och beställa blommor.Minnestexter

Minnestexter och hälsningar på blomsterarrangemangen skrivs vanligtvis på ett band eller kort.

Band

Band till kransar och buketter går att få i många olika färger. Vanligast förekommande är vita band. Har man beställt en dekoration i en viss färg kan det vara fint att låta floristen välja en matchande bandfärg. Text på bandet går att få i guld- eller silverfärg.

Det vanliga är att ha en hälsning på det ena bandet och namnen från givarna på det andra. Vi tar inte betalt per bokstav men man bör tänka på att inte ha för långa texter på banden.


Kort

Om du inte vill ha ett textat band, går det lika bra med ett kort. Det tillkommer ingen extra kostnad för detta.  

Här följer några förslag på vanliga hälsningar:

Ditt minne lever
Du finns i mitt hjärta
Du finns i våra hjärtan
Du lärde mig mycket
Du var mitt allt
En sista hälsning
Ett sista tack och farväl
Farväl
Farväl min älskade
Fridfull vila
Frid över ditt minne
I ljust minne bevarad
Jag ska alltid minnas dig
Jag/Vi saknar dig
Mitt/Vårt sista farväl
Min sista hälsning
Minnet lever
Sov i ro
Sov gott
Sov i frid
Tack
Tack för allt
Tack för ljusa minnen
Tack för alla ljusa minnen
Tack för allt du givit
Tack för allt du gav
Tack för att du fanns
Tack för all kärlek och omsorg
Tack för våra lyckliga år
Tack för god vänskap
Tack och farväl
Till dig med kärlek
Vila i frid
Varför?
Vi möts igen
Vi saknar dig
Vår kärlek kan aldrig dö
Ãlskad - Saknad
Karina Karlsson, Begravningsrådgivare
Karina Karlsson
Begravningsrådgivare
010-188 79 15
[javascript protected email address]

Mer information