/ Begravning / Ordna begravning / När någon dör /

När någon dör


När en anhörig eller nära vän avlider ställs tillvaron på ända. Få händelser har så stor påverkan på våra liv. Vad gör du när det ofattbara inträffar? Ett dödsfall väcker många frågor, inte minst om det praktiska runt omkring.

Hos oss på Götmars är du i trygga händer. Vi har lång erfarenhet av begravningar och hjälper dig med vad du behöver tänka på för att ge den avlidna ett personligt och varmt avsked.


Planering av begravning

Dina önskemål och behov kommer alltid först under planeringen av en begravning. Kanske känner du dig osäker och nervös inför allt som ska göras – du är inte ensam i så fall. De allra flesta har ingen eller liten erfarenhet av begravningar. Det är därför vi finns här för att hjälpa till. En planering av en begravning börjar vanligtvis med att du bokar in ett besök hos oss. Vill du hellre vara hemma hos dig kommer vi gärna dit. Det finns också möjlighet att planera och beställa begravningen direkt på vår hemsida.

Vid detta första möte går vi igenom det du vill ha hjälp med och gör en gemensam plan för det fortsatta arbetet. Mycket görs klart redan nu, men vill du fundera vidare på någonting går det naturligtvis bra. Det är många frågor att ta ställning till och våra rutinerade begravningsrådgivare hjälper dig genom hela processen. Vår roll är att fånga upp alla detaljer och ta ansvar för att helheten fungerar.

Begravningen (gravsättning av kista eller kremation) ska äga rum inom en månad från dödsdagen, vilket innebär att det är bra att komma igång med planeringen relativt snabbt.
En tydlig kostnadsredovisning följer genom hela ärendet. När allt är bokat och klart får du en skriftlig dokumentation, men redan innan vi kommer så långt går vi igenom exempel på vilka poster som kan ingå för att du ska få en bild av kostnadsnivån.

Hämtning

Om dödsfallet har ägt rum utanför sjukhus behöver den avlidna hämtas till förvaring i ett bårhus. Hämtningen bör, beroende på förhållanden och årstid, göras inom någon eller några dagar. Vi har jour dygnet runt och kan hjälpa till med detta. Kostnaden är lägre om hämtningen görs på dagtid.  Är det läge att vänta in anhöriga som vill ta farväl går det bra. Vill du att hämtningen sker omgående så ordnar vi det. Det finns också möjlighet att ta avsked senare när den avlidna är kistlagd eller ligger i ett visningsrum på till exempel sjukhuset eller vårdboendet. Vid hämtning kommer vi alltid två personer och normalt inte i en begravningsbil utan en diskret men värdig bil anpassad för uppgiften. Hämtningen görs normalt med en bår men om du önskar kan vi i många fall ordna med kistläggning direkt på plats och transport till kyrkans kistförvaring (kallad bisättning). Det innebär färre transporter och förenklar hanteringen av den döde, vilket ger etiska, ekonomiska och miljömässiga fördelar. 

Obduktion och transporter

Efter ett dödsfall kan det ibland vara aktuellt med obduktion. Den kan antingen göras lokalt i Örebro eller vid rättsmedicinska enheten i Linköping. Oavsett vilket så behöver inte det påverka planeringen av begravningen, val av begravningsdag etc. Vi hjälper dig med kontakten med myndigheterna för att se till att det fungerar. Ãven i detta fall är det bra att påbörja planering av begravningen så snart som möjligt. Om dödsfallet har skett på annan ort, vid resa eller om den avlidna vårdats någon annanstans, kan vi ordna med transporten. Många gånger täcks transportkostnaden av försäkring. Den kan också komma att betalas av landstinget om den döde varit remitterad till annan ort.

Övrigt praktiskt

Ett dödsfall väcker en mängd olika frågor, många av rent praktisk karaktär. Det kan gälla betalning av räkningar, uppsägning av lägenhet, anmälning av försäkringar etc. Vi hjälper dig gärna med att ta tag i detta. Vi kan informera dig om vad som gäller och om du vill, även utföra tjänsterna.

Personligt avsked

Även om du varit med vid dödsfallet eller har sett den avlidna på dödsbädden kan det kännas värdefullt att se den döda i kistan. Du får då en bekräftelse på att personen är död, vilket kan underlätta sorgearbetet men också att rätt person ligger i kistan. Glöm vid detta tillfälle inte bort barnen och ungdomarna. De behöver också se för att förstå. Om de inte får denna möjlighet kan de bygga upp en fantasibild som är värre än verkligheten. I samband med det personliga avskedet kan man, om man vill, lägga ner en minnessak eller brev i kistan. Vi hjälper dig med att göra avskedet fint och personligt.

Ronnie Båthman, Verksamhetschef begravning, Begravningsrådgivare
Ronnie Båthman
Verksamhetschef begravning, Begravningsrådgivare
019-767 33 85
[javascript protected email address]

Mer information