/ Begravning / Ordna begravning / Vad kostar en begravning? /

Vad kostar en begravning?


För de allra flesta är en begravning av en anhörig mycket viktig. Först och främst vill vi göra den till ett minnesrikt och vackert avsked av den nära och kära. Men detta gör inte att frågor om vad det kostar blir oviktigt. Precis som i alla andra sammanhang i livet finns en kostnadssida även av en begravning. Det är inte lätt att veta vad som ingår och vad det kostar, därför är vi på Götmars tydliga och öppna med vad som gäller. Vi vill att du ska känna att frågor om priser är en självklar och naturlig del av vårt uppdrag.

Prislista och prisexempel

Att bilda sig en uppfattning om vad en begravning kan vara svårt. Det blir inte lättare av att du befinner dig i en svår situation när du ska ta ställning till frågor om priser.
Vi arbetar därför målmedvetet med att ha en tydlighet i vår debitering och en öppen (transparent) prissättning. Det ska vara enkelt att se vad saker och ting kostar. Götmars står för kvalitet, värme och engagemang. Många förknippar det med att det kostar lite mer – så är det inte. Vår prissättning är konkurrenskraftig och våra priser är till och med lägre än vad som är vanligt i branschen. Det beror på att vi har en effektiv storlek på vår verksamhet. Vi är inte så stora att vi får stora övergripande omkostnader men tillräckligt stora för att kunna göra samordningsvinster och använda våra resurser mer effektivt än på en liten byrå.

Titta gärna i vår kundprislista som ligger som en PDF-fil i menyn till höger. Där finns prisexemplen där du kan få en uppfattning om
vad totalkostnaden för en begravning kan bli. 

Observera att ovanstående priser skiljer sig när du jämför vad det kostar att beställa en begravning här på vår hemsida.
Detta beror på att vi då inte debiterar tid för personliga möten med rådgivning kring begravningen.

När du gör en beställning, eller om du först vill ha en offert, sammanställer vi alltid en skriftlig dokumentation med en detaljerad prisuppgift.
Du är självklart alltid välkommen att fråga din begravningsrådgivare om vad kostnaden är för olika alternativ och hur man kan påverka vad kostnaden blir.


Vem betalar?

Normalt sett är det dödsboet, det vill säga den dödas tillgångar, som betalar begravningen. Betalningsansvarig till begravningsbyrån blir dock den som gör beställningen. I vissa fall finns det försäkringar som täcker begravningskostnaderna. Om det saknas medel går det att få hjälp från kommunen med kostnaderna. Det är viktigt att detta diskuteras i ett tidigt skede för att kontakten med kommunen ska kunna tas snabbt.


Vi garanterar rätt hjälp

Att vända sig till en auktoriserad begravningsbyrå innebär en extra trygghet eftersom det inte finns någon offentlig kontroll eller tillsyn över begravningsbranschen. Sveriges begravningsbyråers Förbund (SBF) är en sammanslutning av cirka 400 begravningsbyråer med lång erfarenhet. SBF auktoriserar begravningsbyråer vilket innebär att man ställer särskilda krav och dessutom har konsumentrådgivning och en oberoende reklamationsnämnd. SBF har också ett avtal med konsumentverket som ytterligare stärker tryggheten. Begravningsbranschen är liten och det saknas allmänna utbildningar på området, därför har SBF ett gediget utbildningsprogram till stöd för sina medlemmar. Många av utbildningarna är också krav för auktorisation. Det är många områden som berörs, t.ex. juridik, ekonomi, kundrelationer/bemötande, estetik, musik, religion med flera.

Detaljerad prisinformation

Vi tillhandahåller en lång rad tjänster och produkter och omfattningen kan vara olika i olika sammanhang vilket gör prislistan omfattande. Om du vill ha en mer detaljerad prisinformation än den du finner i prislistan till menyn i höger är du välkommen att kontakta oss!


Lars-Erik Frid, Begravningsrådgivare
Lars-Erik Frid
Begravningsrådgivare
019-767 33 80
[javascript protected email address]

Mer information